Sanne-Dijkstra-studioSanne Dijkstra (1969) tekent de fascinatie voor het moment, beweging, herkenning, ontmoeting en eenzaamheid. In alle tekeningen is het ritme van de natuur en de eenvoud terug te vinden. De grafische beeldtaal die zij heeft ontwikkeld is herkenbaar in haar werk als beeldend kunstenaar. Sanne is opgeleid als grafisch ontwerper aan de Akademie voor Beeldende Kunsten St. Joost, Breda. Haar autonome werk bestaat uit zwart-wit-tekeningen met Oost-Indische inkt. De lijnvoering is verwant aan kalligrafie. Met weinig middelen geeft zij uitdrukking aan lichaamstaal, gevoel en de beleving van voorbijgaande tijd. Sommige tekeningen hebben als uitgangspunt een levend model. Het menselijk lichaam vormt de drager van universele thema’s. Parallel aan het tekenen werkt Sanne als coach. Zij gebruikt de verbeelding (en soms tekenen) als methode om tot de essentie van de coachvraag en oplossing te komen. Op een geduldige en betrokken manier brengt zij klanten dichter bij hun eigen kwaliteiten en talenten. Visualisatie heeft een stimulerende werking op de verandering van loopbaan en persoonlijke ontwikkeling.

 

exposities / highlights

2018 oktober: presentatie ontwerp cover en boek (journal) voor Writingplace, laboratory for architecture & literature, Delft. www.writingplace.org.
2018 14 juli – 19 september: ANONYME ZEICHNER 2018, Galerie im Körnerpark, Berlin. www.anonyme-zeichner.de/aktuell
2018 april: Opdracht voor een getekende videoclip voor het debuutnummer DE LIEFDE van de band Vlaag! (release in oktober). Crowdfunding rond met voordekunst.nl. https://www.voordekunst.nl/projecten/6793-getekende-clip-en-album-op-vinyl-en-cd-1
2018 jan-mrt: Rhythm of the City: inkttekeningen van Sanne Dijkstra gecombineerd met foto’s van Gert Anninga in tHuis aan de Amstel, Amsterdam.

2017 oktober: DDW: Dutch Design Week Eindhoven met ‘Drawing the Times’-team en De Ruimte Ontwerpers. Promotie van graphic journalism: tekenen / illustreren, krant maken, coördineren.
2017 oktober: Open Ateliers oost groepsexpositie in CBK-Oost en bij MK24 / Multimedialab Amsterdam.
2017 mei: 24H OOST, expositie inkttekeningen en tekenworkshop in mijn studio, Marcusstraat 52-3D.
2017 juni: inkttekeningen in Nieuw Dakota, Amsterdam Noord, groepsexpositie met IJ Kunst Collectief.

2016 coach intensive, opleiding bij NONONS (voorheen coach020)
2016 webexpositie bij Wim Kranendonk, https://wimkranendonk.nl/1793-2/

2015 groepsexpositie TEKENKABINET in Museum Waterland, Purmerend, in Kunstenhuis Amsterdam en bij kunstbeurs This Art fair, Beurs van Berlage Amsterdam.
2015 groepsexpositie ‘TEKENINGEN’ C-Lab KUNST-WEST, Amsterdam • Open Ateliers Oost, docenten MK24 • Zomerexpositie Galerie Oranjerie, Amsterdam.

2014 nov-dec: Expositie ‘MALE MODEL’ met tekeningen van Mascha Hendriks, Marieke van der Velden en Sanne Dijkstra. In galerie Oranjerie, Amsterdam.

2012 oktober: Expositie tekeningen:  ‘OPEN HANDS’ in LOKAAL WV 15, Amsterdam.

2010 maart: Berlijnfoto in het CBK Amsterdam Oost ter gelegenheid van Open Ateliers Oost en een groepstentoonstelling in Broedplaats Marci Panis, Marcusstraat 52, met tekeningen en foto’s.

2007 april: Berlijnfoto’s, locatie INIT-gebouw Amsterdam. Overzichtstentoonstelling georganiseerd door Kunstzaak /Stadia.

2004 juni: Tentoonstelling: Best verzorgde Boeken, Stedelijk Museum CS Amsterdam. Boek voor architectenbureau ANA, 10 projecten.

2000 juni-juli: Twee affiches zijn opgenomen in de tentoonstelling: ‘Die 100 besten Plakate des Jahres 1999’ 17 in de Berlijnse Stadsbibliotheek, georganiseerd door Verband der Grafik-Designer.

2000 mei-juli: Tentoonstelling ‘Stilvoll abhängen – Berliner designer empfehlen’ in het Stilwerk-Center, centrum voor binnenhuis-architektuur in Berlijn. Twintig vormgevers geven hun visie op Berlijn, te zien op twintig banners.

1998 april-mei: Presentatie van zeven leesposters met als eigen werk thema ‘de liefde’ in café Berlage in Eindhoven. Project is gestimuleerd door Stichting Fonds voor Beeldende Kunsten Amsterdam.

 

publicaties

2015 Pagina in Hetkind magazine, over de rol van vertrouwen tijdens de tekenlessen die ik geef.
2015 Read and Writingplace N1: short story: ‘Shadows are Walking ahead of us’, uitgegeven door Writingplace.

2014 Eigen uitgave bij de expositie ‘MALE MODEL’ met tekeningen van Mascha Hendriks, Marieke van der Velden en Sanne Dijkstra, eigen ontwerp.

2012 uitgave Writingplace, publicatie bij het symposium ‘Het verhaal van Nederland’ ‘Het verhaal van Nederland, #1 Het Landschap’, gedicht: ‘Amsterdam-Leiden’.

2012 Writingplace, publicatie bij het symposium ‘Het verhaal van Nederland’ ‘Het verhaal van Nederland, #2 De Stad’, gedicht: ‘Donkere Stad’.

2004 9 juni, Volkskrant, ‘Boeken om te lezen en te bevoelen’, door Hub. Hubben bij de tentoonstelling van de Best Verzorgde Boeken 2003.

2001 Column in tijdschrift van het Bonnefantenmuseum. Column Sanne Dijkstra, grafisch ontwerper en fotograaf. In het atelier van FVBK in de Gipsstr. 5 in Berlijn Mitte. Van oktober tot en met december 2000.

2000 New Design Berlin, waarin het affiche van de regisseur Heiner Carow is opgenomen. Uitgegeven door Rockport, editor James Trulove.

1998 april, artikel met foto in het Eindhovens Dagblad door Hanneke van den Nieuwenhof over de presentatie van zeven leesposters met als thema ‘de liefde’ in café Berlage in Eindhoven. Project is gestimuleerd door Stichting Fonds voor Beeldende Kunsten Amsterdam.